Βιβλιόφιλοι και Social Media #2

Βιβλιόφιλοι και Social Media #2

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ; 

Γράφει η Δέσποινα Καραμουζά.


Δίνουν τα Social Media την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα; 

Αν σκεφτούμε λίγο την εικόνα των social media και κυρίως του αγαπημένου greek bookstagram θα δούμε ότι οι διάφορες βιβλιοπροτάσεις είναι στην πραγματικότητα διαφημίσεις των εκδοτικών οίκων μέσω κάποιων προφίλ που έχουν πολλούς followers. Το αποτέλεσμα είναι να αναρωτιόμαστε κατά πόσον είναι αντικειμενικοί στις κριτικές τους εφόσον είναι αδύνατον να κατακρίνουν κάτι που έχουν πάρει δωρεάν για να το διαφημίσουν! Ένας δεύτερος προβληματισμός είναι κατά πόσον όλα αυτά τα βιβλιοφιλικά account έχουν τα προσόντα που χρειάζονται για να προτείνουν ή να παρουσιάσουν ένα βιβλίο. Ποιό είναι το επάγγελμά τους και το ακαδημαϊκό τους επίπεδο; Το να προτείνεις ένα βιβλίο είναι μια υπεύθυνη και δύσκολη αποστολή που σίγουρα χρειάζεται πολλά παραπάνω από το να αντιγράφουνε το οπισθόφυλλο.

Κυρίως όμως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε γιατί το διάβασμα είναι μια καθαρά προσωπική και υποκειμενική υπόθεση και κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εμάς ποιο βιβλίο χρειαζόμαστε. 

Η συγγραφέας Doris Lessing είπε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να διαλέγουμε τα βιβλία που θα διαβάσουμε. Να πηγαίνουμε στις βιβλιοθήκες ή στα βιβλιοπωλεία, να κοιτάμε τα ράφια, να ξεφυλλίζουμε τα βιβλία και να διαλέγουμε αυτό που μας τραβάει την προσοχή και ελκύει το μυαλό και την ψυχή. Αυτό είναι το σωστό βιβλίο για μας τη δεδομένη στιγμή και πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Δεν βρισκόμαστε πάντα στην ίδια φάση της ζωής μας και κατά συνέπεια δεν μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον τα ίδια βιβλία. Το ποιο βιβλίο θα μας 'κάνει κλικ' εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ψυχολογική μας κατάσταση, οι συνθήκες της ζωής μας, προσωπικές και επαγγελματικές, και τα ενδιαφέροντά μας που αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία από τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι διάβασμα δεν σημαίνει μόνο λογοτεχνία. Βιβλία ιστορικά, πολιτικά, ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης, για χόμπι και δραστηριότητες, ταξιδιωτικά, οικονομικά, παιδαγωγικά, θεολογικά και πάρα πολλά ακόμα. Καταλήγουμε λοιπόν πάλι στα βιβλιοπωλεία και τα παλαιοβιβλιοπωλεία όπου ψάχνοντας θα βρούμε τα βιβλία που εμείς χρειαζόμαστε τη δεδομένη στιγμή! Και αν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να τα επισκεφθούμε, τα βρίσκουμε στα social media και στο internet! 

Η Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο παλαιοβιβλιοπωλείο στην Ελλάδα και διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από μεταχειρισμένα βιβλία για να βρει ο κάθε βιβλιόφιλος ακριβώς το βιβλίο που χρειάζεται. Είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε όταν δεν ξέρετε τι να διαβάσετε! Σίγουρα θα βρείτε περισσότερα από όσα φαντάζεστε!

*Βρείτε το σχετικό βίντεο Booklovers & Social Media #2 στο instagram της Παλαιοβιβλιοθήκης!

https://www.instagram.com/palaiovivliothikibooks/ 

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!