
Πόσα βιβλία έχουμε στο σπίτι μας;
Γράφει η Νατάσα Καραμουζά.
Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει, έγραψε ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό. Πόσο όμως διαβάζουμε και πως η βιβλιοθήκη του σπιτιού μας επηρεάζει την ανάπτυξή μας ως παιδιά και ως ενήλικες;
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε, επιστήμονες του Australian National University και του University of Nevada μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει ο αριθμός των βιβλίων που υπάρχουν στο σπίτι όπου μεγαλώνει ένα παιδί στη μετέπειτα ανάπτυξή του. Βρήκαν, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στα δύο. Διαπίστωσαν ότι ένας ενήλικος που μεγάλωσε σε σπίτι με περισσότερα από 80 βιβλία και τελείωσε το γυμνάσιο έχει περίπου τις ίδιες ικανότητες γραφής και ανάγνωσης, κατανόησης κειμένου και χρήσης αριθμών με έναν ενήλικο που μεγάλωσε σε σπίτι με λιγότερα βιβλία και έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Κι από ό,τι αποδεικνύεται, όσο περισσότερα βιβλία υπάρχουν στο σπίτι (μέχρι ένα όριο – πάνω από τα 350 δεν μοιάζει να υπάρχει επιπλέον επίπτωση) τόσο εξυπνότερα και καλύτερα καταρτισμένα βγαίνουν τα παιδιά. Οι ερευνητές πήραν στοιχεία από 31 χώρες για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, καταγράφοντας για παράδειγμα ότι το μέσο σπιτικό στην Τσεχία έχει 186 βιβλία, ότι το 14% των Νορβηγών έχει πάνω από 500 βιβλία στο σπίτι και ότι το 60% των σπιτιών στην Τουρκία έχει «περίπου 5» βιβλία.
Στην Ελλάδα ο μέσος όρος των βιβλίων που έχουμε στο σπίτι είναι, λέει, 62. Το 60% των σπιτιών έχει λιγότερα από 20. Μόνο 2% έχουν περισσότερα από 500.
Πολλοί επικαλούνται το κόστος για να δικαιολογήσουν την έλλειψη βιβλίων στα σπίτια τους. Στην εποχή μας, όμως, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε φθηνά, μεταχειρισμένα βιβλία και να γεμίσουμε τη βιβλιοθήκη μας!
Ας βάλουμε λοιπόν βιβλία στο σπίτι μας, ας μυήσουμε τα παιδιά μας από μικρά στο διάβασμα κι ας επωφεληθούμε όλοι από τη μαγεία της ανάγνωσης!